(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Prošívaná deka - koláček - podaří se vždy a výborný je vychlazený

Potřebné ingredience
Na těsto potřebujeme: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krystal (použila jsem třtinový cukr), 2 PL kakaa, 1/2 hrnku oleje (použila jsem olivový), 4 žloutky 4 bílky dle potřeby mléko. Na tvarohovou mřížku potřebujeme: 1 tvaroh v kelímku (použila jsem nízkotučný), 2 vanilkové cukry + 1-2 PL cukru moučka (je to lepší sladší), 1 žloutek citronová kůra z půlky citronu a mléko podle potřeby (asi 1-2 PL). Potřebovat budeme ještě obyčejný svačinový sáček.
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao, žloutky, cukr a olej - dobře promícháme. Podle potřeby přidáme hrnek (přidala jsem 1/2 hrnku mléka). Nakonec vmýcháme sníh z bílků a těsto vlijeme na předem tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (nebo použijeme pečící folii). Pozor koláček trošku nabude.
Utřeme v míse přísady na tvarohovou mřížku, zředíme mlíčkem (ale ne moc, hmota by neměla být ani příliš hustá ani příliš řídká - dávám asi 2 PL mléka). Nandáme lžící do svačinového sáčku, ustřihneme nůžkami špičku a na těstě "vyšijeme" mřížku.
Deku pečeme na 175°C asi hodinku, záleží však na troubě, určitě ale hlídat.
Velmi rychlý a chutný kakaový koláček s tvarohem. Mňam mňam. Doporučuji. Nejvíc chutná z lednice a nejlepší je na druhý den.
Tip: do těsta je možné přidat nastrouhaná jablka (to jsem ale ještě nezkoušela - nevim zda by těsto nebylo pak "mokré"), nebo lze do čtverců z mřížky dát plátky ovoce (např. hrušku)
Utřeme v míse přísady na tvarohovou mřížku, zředíme mlíčkem (ale ne moc, hmota by neměla být ani příliš hustá ani příliš řídká - dávám asi 2 PL mléka). Nandáme lžící do svačinového sáčku, ustřihneme nůžkami špičku a na těstě "vyšijeme" mřížku.
Deku pečeme na 175°C asi hodinku, záleží však na troubě, určitě ale hlídat.
Velmi rychlý a chutný kakaový koláček s tvarohem. Mňam mňam. Doporučuji. Nejvíc chutná z lednice a nejlepší je na druhý den.
Tip: do těsta je možné přidat nastrouhaná jablka (to jsem ale ještě nezkoušela - nevim zda by těsto nebylo pak "mokré"), nebo lze do čtverců z mřížky dát plátky ovoce (např. hrušku)

ideální je plech o velikosti 40x29
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

chalupnicka
(upraveno)
4. 2. 2011, 12:52
vypadá dobře-a hlavně je hrnkový což mám nejraděj díky za receptík-ukládám k vyzkoušení Alča


nahlásit
ladyduchess
(upraveno)
7. 2. 2011, 15:59
@chalupnicka
také mám ráda hrnkové recepty Alčo
tento koláček je nejlepší vychlazený z ledničky, u nás je to tutovka, do třetího dne nezbude - a to jsme prosím jen dva
tak snad bude chutnat

![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit